Over Mrs Watson... (en mijn liefde voor bonte vachten)

Deze shawl is een ontwerp van Martina Behm die het de intrigerende naam 'Mrs Watson' meegaf (zie meer info op: https://strickmich.frischetexte.de/en/mrs-watson/). 
Dit patroon vind ik een prachtig voorbeeld van hoe je een moderne twist kunt geven aan een eeuwenoud ambacht als spinnen en breien.  

Wat me vooral ook aantrok in dit patroon was de mogelijkheid om de prachtige kleurschakeringen (wit / grijs / antraciet / zwart) van een bonte vacht te laten weerspiegelen in deze shawl.

Vaak is het verrassende aan een bonte vacht dat na het wassen de kleuren van de wol 'verschuiven': de afwezigheid van vuil en lanoline (wolvet) maakt de beige-achtige wol meer (parelmoer)wit en de op het oog bruine wol dieper zwart.
(In dit geval is het dus niet de eerste indruk, maar de tweede indruk die bepalend is!)
Op die manier verschuift ook de kleurbeleving van 'het jaren zeventig-gevoel' naar de modernere 21e eeuw. ;-)
Wie trouwens een pasgeschoren bont schaap ziet, herkent dit fenomeen: de kleuren 'op de huid' zijn heel anders dan de uiteinden van de vezels van de afgeschoren vacht.



Al die diverse tinten van een bonte vacht zijn te schakeren van licht naar donker. De lichte tinten gebruik ik vaak om plantaardig te verven. Met toevoegen van zwarte wol kun je dan een bepaalde kleur verschuiven naar een meer donkere variant, bijvoorbeeld geverfd lichtgroen wordt donkergroen. Vanzelfsprekend kun je op deze manier kleuren ook 'oplichten' door toevoeging van witte of lichtgrijze wol. Op die manier kun je je eerstverkregen 'uni'-kleurenpalet uitbreiden met donkere en lichtere varianten en ook nog eens zonder dat je daarvoor moet verven.
Kortom, ik hou enorm van bonte vachten!



Deze bonte vacht is afkomstig van een biologisch-dynamisch boerenbedrijf in de buurt van Delft. Ik werk het liefste (en eigenlijk bijna uitsluitend) met lokale wol, dus deze wol voldoet uitstekend aan mijn criterium. :-)

Eigenlijk ben ik erg enthousiast over deze wol: naast de bovengenoemde kleurschakeringen hebben de vezels ook een prettige manier van elasticiteit ('crimp', zie foto), wat naar mijn idee meer volume in de draad geeft.

In die zin vind ik deze wol aantrekkelijker om mee te werken dan de wol van het ras Texelaar/kruising waar ik tot voorheen veel mee deed. Kortom, een geslaagd project!

Deze shawl wil ik in de toekomst overigens ook nog eens uitwerken in o.a. groentinten ('palmbladkleuren') voor een heel andere look.

De wol is gekaard op de kaardmolen, in lontvorm versponnen en vervolgens tweedraadsgetwijnd.

totaal gewicht: 275 gram

afmetingen: 175 cm (langste kant) en 42 cm (breedste punt)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vanaf de basis... (deel 2: het kaarden van wol)

Vanaf de basis... (deel 1: het wassen van vuile wol)

Melkschaap-wol, geverfd in spinazie